maandag 7 juni 2010

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie kreeg zijn naam van het Amerikaanse alfabet. De president John F. Kennedy heeft een bevel gegeven om drie checkpoints aan verschillende punten in de muur te bouwen om diplomatiek korps en geallieerden soldaten door naar West Berlin in te kunnen komen. Checkpoint Charlie werd dus het bekendste.

Checkpoint Charlie werd een symbool van de Koude Oorlog en vertegenwoordigde de separatie tussen Oost en West en voor sommige Oost Duitsers een poort naar vrijheid. Voor bijna 30 jaren, representeerde dit checkpoint niet alleen een gesepareerde Duitsland maar een wereld in politiek beroering.

De meeste van ons hebben dit gebied en locatie alleen in films gezien maar nu kun je deze locatie in het echt ervaren. Indien u een van de vele mensen bent die nieuwsgierig is om te weten wat dit checkpoint zo bekend maakt dan wordt het aangeraden om een reis naar Berlijn te plannen. Hiermee kunt u zelf laten verwonderen.

image 
Checkpoint Charlie is herhaaldelijk in spion films en boeken voor gekomen zoals degene van John le Carré. Het bekende café en bezichtiging voor Verenigde beambten, Strijdkrachten en bezoekers, Cafe Adler (Cafe Adelaar), is juist op de checkpoint gelegen. Verder is het een uitstekend uitkijk punt in Oost Berlijn, terwijl u wat eten en drinken ervan kunt genieten.

U zou misschien vragen wat het belang van deze locatie is of wat er sindsdien aan deze locatie is gebeurd, Checkpoint Charlie was de enige plaats waar buitenlanders die Berlijn bezochten die van Westen naar Oosten en terug konden kruisen. Deze plaats is meest bekend gemaakt door impasses tussen Oost en West, America en de Sovjet-Russen in 1961 toen Amerikaan en Sovjet-Rus tanks elkaar aan de checkpoint aandurfden.

Vandaag kunt u deze checkpoint bezoeken waar het ooit het verschil was tussen de gevoelens van gevangenschap en vrijheid. Deze plaats is heel interessant om te bezoeken, iemand kan het gevoel krijgen voor wat voor type van idealisme controleerde en geregeerde Oost Duitsland aan die tijd. Checkpoint Charlie is één van de vele plaatsen in Berlijn die u moet bezoeken om proberen te begrijpen hoe vrijheid vandaag in Duitsland kwam te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten