maandag 6 augustus 2012

Festa Major de Gràcia - Wijkfestival in Barcelona


Vanaf 15 augustus vindt in Barcelona het populairste wijkfestival van de stad plaats. In de ‘barrio Gracia’, een typische Catalaanse wijk in Barcelona, wordt dan het Festa Major de Gràcia gevierd. De straten en pleinen in Gràcia zijn tijdens dit evenement prachtig versierd. De lokale buurtbewoners zijn namelijk al maanden van te voren bezig met het versieren van de straten. Een week lang vinden er enorme feesten en activiteiten plaats. Het is een evenement die jaarlijks door mensen uit de hele stad en daarbuiten wordt bezocht.

Het feest zit boordevol tradities. Op 15 augustus (een lokale feestdag) wordt het feest met een knal ingeluid. Vervolgens gaat iedereen de straat op voor een optocht met de gegants (reuzen), cagrossos (grote hoofden) en dracs (draken). De optocht heeft met deze personages en versiersde straten een sprookjesachtige sfeer.

Een andere typisch Catalaanse traditie is de correfoc, oftewel ‘vuurloop’. Groepen, verkleed als duivels, rennen en dansen met vuurwerk op drumritmes langs de toeschouwers. Het is niet te vergelijken met een andere populaire Catalaanse dans, de Sardana, die je ook ongetwijfeld zult tegenkomen op dit evenement.

Tenslotte kan je kijken naar de mensenlijke torens, de colles castelleres. Deze traditie keert jaarlijks terug op het festival. Een menselijke toren, die op kan lopen tot ongeveer 8(!) verdiepingen hoog, verplaatst zich door de versierde straten.

Het Festa Major de Gràcia is de ideale manier om deel uit te maken van de Catalaanse tradities. Bovendien is de toegang tot dit evenemnent helemaal gratis. Wanneer je van plan bent om dit festival te bezoeken, biedt Oh-Barcelona veel accommodaties in de buurt van dit evenement. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten