woensdag 7 maart 2012

Pasen in Spanje

Pasen in Spanje wordt heel anders gevierd dan in Nederland. In nederland kennen we natuurlijk de Paashaas die eieren verstopt in de tuin en de winkels die volliggen met lekkernijen en natuurlijk chocolade eireren.

In Spanje is Pasen het meest religieuze feest van het jaar en het wordt dan ook in elk mogelijk deel gevierd. Tijdens de 'Semana Santa', de heilige week voor Pasen, vinden er verschillende processies plaats. Deze processies zijn in feite bedoeld om het overlijden van Christus te gedenken en trekken soms wel duizenden bezoekers.

Zware paso's worden gedragen door broederschappen, ook wel costaleros genoemd. Een paso is een soort van van houten tafel of blad met lange poten waarop kleine en grote uit houd gesneden beelden worden getoond. Deze kunnen worden gedragen door 10 mannen maar bij een grote en zware paso kunnen dit er wel 50 zijn.

Ookal worden de processies door het hele land gehouden, die in Andalusie, Zuid Spanje zijn toch wel het meest opmerkend. Vooral in de grote steden Malaga en Sevilla zijn opmerkelijk. Een opmerkelijke gebeurtenis is dat in Malaga op woensdag een gevangene wordt los gelaten die zich dan uit dankbaarheid aansluit bij de processie.

Tijdens Pasen zelf worden er ook geschenken uitgedeeld. Peetoms en peettantes geven op Palmzondag hun petekinderen een 'Tortell de Rams'. Dit is een zoet brood rijkelijk versierd met gekristalliseerd fruit. Aan het einde van Pasen, op Paaszondag, wordt de 'Monca de Pascua' door het hoofd van de familie aangeboden. Dit is een rijk versierde taart van eierdeeg, versierd met chocolade figuurtjes die een lokale scene uitbeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten