vrijdag 4 mei 2012

Vaticaanstad in Rome

Vaticaanstad is de allerkleinste onafhankelijke staat van de wereld en staat ook tevens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is in feite een klein landje volledig omsloten door de Italiaanse hoofdstad Rome.


Het staatje ligt ten westen van de rivier van de Tiber en staat volledig onder zag van de Paus Benedictus XVI. De oppervlakte is 44 hectare en de bevolking telt 832 mensen die bestaat uit geestelijken zoals nonnen, monniken, priesters en kardinalen.


Er is genoeg te zien in Vaticaanstad. Zo ligt hier de Sint Pieters Basiliek op het Sint Pietersplein. Het is de hoofdkerk van Rome en de eerste van de zeven pelgrimskerken in Rome. Tot 1989 was de Sint-Pietersbasiliek zelfs de grootste kerk ter wereld. Miljoenen gelovigen van over de hele wereld komen jaarlijks naar de kerk om het graf van de apostel Petrus te bezoeken. Dit was de eerste Paus en werd in deze basiliek gekruisigd en begraven.


In de kerk kun je verschillende kunstschatten bewonderen, waaronder de Pieta de Michelangelo. Dit is een wereld beroemd marmeren beeldhouwwerk van Michelangelo waarin Maria liefdevol en berustend kijkt naar haar gestorven zoon Jezus. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten