woensdag 2 november 2011

De Sagrada Familia – het onvoltooide laatste werk van Gaudí


Wie kent hem niet? Het icoon van Barcelona, hét meesterwerk van Antoni Gaudí, onafgemaakt, maar nu al zo mooi: de Basiliek de Sagrada Familia. Je kan er bijna niet omheen als je naar Barcelona gaat, overal waar je heengaat kun je hem tegenkomen; op een t-shirt, in een glazen bol, in elke souvenirshop en ga zo maar door. We kunnen dus wel stellen dat een bezoek aan deze onafgemaakt Basiliek een must is als je Barcelona bezoekt.

Er werd begonnen met de bouw in het jaar 1882 en tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds aan gewerkt. Een interessant weetje is dat niet Gaudí hiermee begonnen is maar de architect Francisco de Paula del Villar y Lozano. Gaudí heeft in het daarop volgende jaar het werk van hem overgenomen en del Villar nam ontslag. In 1914 heeft Gaudí zelfs een kleine woning in de kerk geïnstalleerd, omdat hij zich volledig wou richten op de Sagrada Familia.

Op 7 juni 1926 werd de architect toen hij op weg was naar de kerk, overreden door een tram en overleed 3 dagen later. De Paus heeft imgestemd om Gaudí te begraven in de crypte van de niet afgemaakte Sagrada Familia. Gaudí heeft geen enkele complete bouwtekening achtergelaten. Dit was omdat hij graag rekening wilde houden met de mening van de toekomstige generaties.

Het ene jaar werd er meer aan de kerk gewerkt dan het andere jaar. Dit is afhankelijk van de hoogte van de donaties, aangezien de basiliek alleen van dit geld gebouwd mag worden. De laatste jaren (vanaf de jaren 80) wordt de bouw ook betaald door de opbrengsten van de entreegelden die worden gevraagd. Vanaf toen ging de bouw dan ook een stuk sneller. Er is een schatting gemaakt wanneer men denkt dat het af is en dat is in 2026, persoonlijk betwijfel ik het.

Wanneer de basiliek af is zal deze 18 torens bevatten, variërend van 90 tot 170 meter hoog. Deze torens zijn gewijd aan de apostels, de evangelisten, María en Jezus. De toren van 170 meter zal de hoogste kerktoren ter wereld worden.
De thema’s van de drie voorgevels zijn: de geboorte van Christus, het Lijden van Christus en de Glorie. De eerste voorgevel beschrijft door middel van veel gedetailleerde ornamenten de geboorte van Christus. De voorgevel van het Lijden oogt eenvoudig en nieuw, hoewel deze minder details bevat. De standbeelden zijn wel groter. De voorgevel van de Glorie zal de hoofdvoorgevel zijn, maar de bouw ervan is nog niet voltooid.



Wanneer je de Sagrada Familia in wilt, is het het beste om vroeg te gaan (9 uur gaan de deuren open), anders sta je in een hele lange rij! Het is zeker de moeite waard om dit indrukwekkende bouwwerk van zowel buiten als binnen te zien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten