woensdag 1 september 2010

Sagrada Familia, het pareltje van Barcelona

Wie aan Barcelona denkt, denkt natuurlijk gelijk aan de Sagrada Familia (vertaald: Heilige Familie) Dit was afkomstig het idee van Joseph María Bocabella, Del Villar begon aan de opdracht maar na zijn ontslag kwam het terecht bij Gaudí. Een indrukwekkende kathedraal waar je haartjes van overeind gaan staan. Het is zeker een van de weinig gebouwen op aarde die zo´n grijpende uitstraling hebben. Het is een verzoeningskerk dus mag alleen gefinancieerd worden door donors.

Deze kerk is al in aanbouw sinds 1882, in tijden als oorlog heeft de bouw zelfs stilgelegen. Gaudí dacht dat hij dit klusje wel kon klaren in 10 jaar, maar dit was simpelweg onmogelijk. Hierdoor heeft hij schetsen gemaakt voor de architecten die hier verder aan zouden werken. Er wordt momenteel nog aan gebouwd en het is onbekend wanneer deze af zal zijn.



De kathedraal is opgebouwd uit 3 gevels:
•de glorie van Christus
•de passie en de dood
•de dood en geboorte

In totaal heeft de Sagrada Familia 18 torens, 12 hiervan verwijzen naar de apostelen. 4 torens zijn voor de evangelisten en 2 zijn er voor Maria en Jezus.De kathedraal heeft achttien torens, waarvan er twaalf naar de apostelen verwijzen.

Het meesterwerk van Gaudí is zeker de moeite waard om eens te bezoeken ookal heb je geen verstand van kunst. Dit meesterwerk spreekt voor zichzelf, het is als een sprookje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten