maandag 17 september 2012

Cava, Catalaanse bubbels met rijke historie

Je kunt Barcelona niet verlaten zonder een goed glas cava te hebben gedronken. Cava is een Spaanse mousserende wijn die wordt geproduceerd in Catalonië. Het wordt ook wel de "Spaanse Champagne" genoemd, maar het mag door zijn plek van oorsprong niet de naam Champagne dragen. Cava wordt vooral gedronken als aperatief en is vanwege zijn goede prijs-kwaliteitverhouding erg populair, zowel nationaal als internationaal; er worden in Catalonië jaarlijks 200 miljoen flessen van gemaakt!


De meest bekende producent van Cava is Freixenet. Het is gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia, een plaatsje op een half uur van Barcelona gelegen. Het heeft wereldwijd vestigingen en het bedrijf maakt jaarlijks ruim 500 miljoen euro. Het werd in 1861 opgericht door Fransesc Sala i Ferrés, en concentreerde zich van begin af aan op het produceren van mousserende cava´s. Dit heeft ertoe geleid dat het tegenwoordig een van de grootste cava producenten ter wereld is. Tijdens oud & nieuw, wanneer er natuurlijk veel Cava wordt gedronken, wordt er vaak een reclame van Freixenet met bekende personen  uitgezonden. 




Hetzelfde merk biedt zelfs speciale Titanic Cava. Honderd jaar na het zinken van het schip bracht Freixenet deze limited edition uit. De Cava met de naam Cuvée Abelé Titanic werd op 14 april 1912 geserveerd tijdens het laatse diner aan boord van het schip. 

Een wet en een toezichthoudende commissie hebben ervoor gezorgd dat de producenten van Cava vanaf 1991 zich aan een aantal strenge bepalingen moeten houden. Door deze wet en commissie wordt de constante kwaliteit gewaarborgd. De Cava's die aan deze wet voldoen en die dus van goede kwaliteit zijn, kun je herkennen aan een vierpuntige ster onderop de kurk.

Vierpuntige ster; garantie voor kwaliteit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten